in

Zelf de haren van je kind knippen

Laatste update: July 26, 2021 door admin

Zelf de haren van je kind knippen – Leraar, huiswerkbegeleider, sportinstructeur… Een aantal titels waar je misschien niet voor hebt geleerd maar waarvan je de rol wel op je moet nemen in de quarantainetijd. Daar kan nog wel een functie bij, toch?

Nu de kappers zijn gesloten en de haren van je kind(eren) steeds langer worden is het tijd om zelf de schaar in handen te nemen. Lees vooraf even deze tips en tricks zodat je weet waar je op moet letten.

De basics van haren knippen

kinder kapsels zelf knippen

Een goede knipbeurt begint bij een goede basisaanpak. Probeer je kind geen geheel nieuwe. Look aan te meten, het bloempotkapsel is misschien snel en efficiënt maar niet altijd een succes. Hier een aantal tips voordat je begint aan jouw meesterwerk:

Wat heb je nodig om haren te knippen? 


Zorg er allereerst voor dat je het haar wast en goed ontklit. Dit doe je dan ook het best met een antiklitspray in nat haar die je goed door borstelt met een tangle teezer.

Het knippen doe je het best op (handdoek) droog haar. Op deze manier kan je het best zien hoe het haar natuurlijk valt en hoeveel er af kan zodat het uiteindelijk niet te kort wordt. Ook kan krullend of golvend haar wanneer het nat is soms stijl lijken, als je nat knipt valt het vaak net iets anders uit. 

 

Een puntkam om het haar mee te verdelen is ook een must. Zet de verdeelde stukken vast met een haarklem die de professionals ook gebruiken zodat niks gaat schuiven.

 

Een botte keukenschaar doet wat hij moet doen maar deze kan je beter niet pakken als je het haar van je kind wilt gaan knippen. Investeer liever in een speciale kappersschaar.

 

Laat je kind zitten in een geïmproviseerde kappersstoel met een handdoek of kapmantel om de schouders en leg alle gereedschap binnen handbereik.

 

Alles voorbereid? Dan is het tijd om de schaar erin te zetten. Houd er rekening mee dat er per haartype een kniptechniek is die het best werkt. Hieronder nemen we dé tips en tricks door die voor het haar van jouw kind gelden.

 

Steil haar knippen

 

Wanneer je kind steil haar heeft kan het ook goed nat geknipt worden. Na het volgen van alle voorbereidingen en het verdelen van het haar begin je bij het begin: de onderste laag van het haar. Haal een kam door het onderste gedeelte zodat alles in dezelfde richting valt en verdeel het in een linker en rechter gedeelte.

Begin bij het rechterdeel en houd het haar met lichte spanning vast tussen wijs- en middelvinger van de niet dominante hand is. Knip in een vloeiende beweging van rechts naar links als je rechts bent en andersom als je links bent.

 

Knip daarna de linkerkant door een stukje al geknipt haar van de rechterkant erbij te voegen en te gebruiken als richtlijn voor de lengte. Maak vervolgens de laag erboven los, kam nog eens goed door en verdeel het weer tussen een linker- en rechtergedeelte. Herhaal de stappen die je voor de onderste laag hebt genomen.

 

Voor een meer gestructureerde knipbeurt kan je de stukjes haar draaien aan de onderkant voordat je ze recht afknipt. Dit geeft een wat zachtere look en voorkomt stompe punten. 

 

De pony knippen

 

Een algemene richtlijn voor een pony is dat hij niet veel hoger eindigt dan de wenkbrauwen. Houd hierbij rekening met eventuele kruinvorming dus knippen doe je het best op bijna droog haar zodat je niet voor verassingen komt te staan. Verdeel het haar in een driehoek met de punt in het midden van het hoofd.

Kam het goed door en houd weer met je middel- en wijsvinger van de niet dominante hand het haar in kleine delen vast. Knip het op de gewenste lengte en gebruik dat eerste gedeelte als richtlijn voor hoe kort je wilt gaan. Wanneer het op goede lengte is draai je de schaar om en knip je verticaal omhoog in de puntjes van de pony. 

 

Bij een pony geldt: bij twijfel zo lang mogelijk houden.

 

Golvend haar knippen

 

Bij golvend haar kan je dezelfde stappen als voor steil haar volgen alleen is het hierbij wel aan te raden dit op zoveel mogelijk droog haar te doen. Elk gedeelte kan namelijk net anders golven waardoor het droog heel ongelijk kan zijn.

 

Kort haar bijknippen

 

Heeft je kind een kapsel waarvoor een tondeuse nodig is? Hier zijn weer hele andere technieken voor. Kies een tondeuse met meerdere opzetstukken, de cijfers die hierop staan zijn voor alle tondeuses voor dezelfde lengte.

 

Kies bijvoorbeeld voor een #2 op de achterkant en zijkanten van het haar en een #6 op de bovenkant. Zorg voor een mooie overgang met een #3 helemaal rond het hoofd. 

 

Krullend- en kroeshaar zelf knippen

 

Bij krullend- of kroeshaar is het belangrijk om niet aan de natuurlijke krul te trekken. Het is het best om het haar per krul te knippen, dit kun je het best doen met uitgekamd haar. Het onderverdelen van het haar is ook voor krullend haar van belang.

 

Til een deel van het haar van de kruin van het hoofd met een kam op. Kam het deel van het haar recht omhoog en houd het tussen de wijs- en middelvinger van je niet-dominante hand. Knip de uiteinden van het haargedeelte af en laat het vallen.

 

Pak een nieuwe haarsectie met een deel van de eerste en sluit de nieuwe sectie hierop aan door op dezelfde lengte te knippen. Blijf dit herhalen en werk van de bovenkant, langs de zijkanten en daar de onderkanten van het hoofd. Hierdoor ontstaan natuurlijke lagen die het gezicht mooi omlijsten.

 

Aan het eind is het bij krullend haar goed om het geheel nog even los te bekijken en bij te werken. 

 

Written by admin

zelf je haar knippen

Zelf je haren knippen: hoe zelf je kapsel knippen?

Tassentrends voor 2022