in

Welke dresscodes zijn er? Een overzicht van de belangrijkste dresscodes

Laatste update: February 13, 2024 door admin

Welke dresscodes zijn er? Een overzicht van de belangrijkste dresscodes

Welke dresscodes zijn er en wat betekenen ze? Dit is een veelgestelde vraag bij formele evenementen en feesten. Het is belangrijk om te weten welke dresscode er wordt verwacht, zodat je niet uit de toon valt en passend gekleed gaat. Dresscodes zijn vaak niet echt afhankelijk van de modetrends, maar zijn eerder evergreen.

dresscodes
dresscodes

Er zijn veel verschillende dresscodes die elk geschikt zijn voor een bepaald soort evenement. In dit artikel zal ik de meest voorkomende dresscodes bespreken en uitleggen wat de verwachtingen zijn qua kleding.

De dresscode is een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de juiste outfit voor een evenement. Het kan soms lastig zijn om te weten wat er precies wordt verwacht bij een bepaalde dresscode. Zo zijn er formele dresscodes zoals White Tie en Black Tie, maar ook meer informele dresscodes zoals Cocktail en Smart Casual.

Het is belangrijk om te weten wat de dresscode inhoudt, zodat je de juiste kledingkeuze kunt maken.

Of je nu naar een bruiloft, gala, zakelijke bijeenkomst of ander evenement gaat, het is altijd goed om te weten welke dresscode er wordt verwacht. Door de juiste kleding te dragen, laat je zien dat je de verwachtingen begrijpt en respecteert. In dit artikel zal ik de verschillende dresscodes bespreken en uitleggen wat de verwachtingen zijn qua kleding, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan.

dresscode-2
dresscode-2

Formele dresscodes

Er zijn verschillende soorten formele dresscodes die je kunt tegenkomen bij evenementen. Hieronder zal ik de meest voorkomende dresscodes bespreken, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Black tie

De Black tie dresscode is een formele dresscode voor evenementen in de avond. Voor mannen betekent dit dat ze een smoking moeten dragen, met een zwarte vlinderdas en een wit overhemd. Vrouwen dragen meestal een lange avondjurk, maar een chique cocktailjurk kan ook.

White tie

De White tie dresscode is de meest formele dresscode die er bestaat. Heren dragen een rokkostuum en dames een lange jurk. Dit is een dresscode die je vooral tegenkomt bij hele chique evenementen, zoals staatsbanketten en koninklijke huwelijken.

Tenue de ville

De Tenue de ville dresscode is een iets minder formele dresscode dan Black tie en White tie. Het betekent letterlijk ‘stadskleding’ en houdt in dat mannen een net pak dragen en vrouwen een chique jurk of mantelpakje.

Cocktail

De Cocktail dresscode is een dresscode voor semi-formele evenementen. Mannen dragen een net pak met een das en vrouwen dragen een chique cocktailjurk. Het is een dresscode die je vaak ziet bij bruiloften en gala’s.

cocktail-dresscode
cocktail-dresscode

Semi-formele dresscodes

Er zijn verschillende dresscodes voor semi-formele evenementen. Het is belangrijk om te weten welke dresscode van toepassing is om passend gekleed te gaan. Hieronder bespreek ik twee veelvoorkomende semi-formele dresscodes: Lounge suit en Smoking.

Lounge suit

Een lounge suit is een semi-formele dresscode voor mannen. Het is een net pak dat gedragen kan worden bij bijvoorbeeld bruiloften, diners en zakelijke evenementen. Het pak bestaat uit een colbert en een pantalon in dezelfde kleur en stof. De kleuren van een lounge suit zijn meestal donkerblauw, grijs of zwart. Het is gebruikelijk om een wit overhemd te dragen en een das in een bijpassende kleur. De schoenen die bij een lounge suit gedragen worden zijn nette, zwarte schoenen.

Smoking

Een smoking is een formele dresscode voor mannen. Het wordt vaak gedragen bij gala’s en andere formele evenementen. Een smoking bestaat uit een zwarte of donkerblauwe jas met satijnen revers, een zwarte pantalon met satijnen bies, een wit overhemd met een blinde sluiting en een zwarte vlinderdas. De schoenen die bij een smoking gedragen worden zijn zwarte lakschoenen.

smoking-voor-mannen
smoking-voor-mannen

Voor vrouwen is er geen specifieke dresscode voor een lounge suit of smoking. Bij een lounge suit kan er gekozen worden voor een nette broek met een blouse of een nette jurk tot net over de knie. Bij een smoking kan er gekozen worden voor een lange avondjurk of een nette broek met een blouse en een blazer.

Casual dresscodes

Er zijn verschillende soorten casual dresscodes die je tegen kunt komen. Hieronder zal ik de meest voorkomende casual dresscodes bespreken.

Smart casual

Smart casual is een dresscode die tussen formeel en casual in zit. Het is een nette, maar toch ontspannen stijl. Voor mannen betekent dit vaak een nette broek met een overhemd en eventueel een colbert. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een nette blouse dragen met een nette broek of rok. Het is belangrijk om er verzorgd uit te zien, maar niet te formeel.

smart-casual-dresscode
smart-casual-dresscode

Business casual

Business casual is een dresscode die vaak wordt gebruikt op kantoor. Het is minder formeel dan een zakelijke dresscode, maar nog steeds netjes en professioneel. Voor mannen betekent dit vaak een nette broek met een overhemd zonder stropdas. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een nette blouse dragen met een nette broek of rok. Het is belangrijk om er verzorgd uit te zien, maar niet te formeel.

business-casual
business-casual

Casual

Casual is de meest informele dresscode. Het betekent dat je vrij bent om te dragen wat je wilt, zolang het maar gepast is voor de gelegenheid. Voor mannen kan dit bijvoorbeeld een spijkerbroek met een t-shirt zijn. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een casual jurkje dragen. Het is belangrijk om te onthouden dat casual niet hetzelfde is als slordig. Zorg er dus voor dat je er verzorgd uitziet.

Speciale dresscodes

Themakleding

Bij themafeesten is het vaak de bedoeling dat je je kleedt volgens een bepaald thema. Denk bijvoorbeeld aan een Hollywood-thema, waarbij je je kunt kleden als een bekende filmster. Of een jaren ’80-thema, waarbij neonkleuren en grote haarextensies niet misstaan. Het is belangrijk om je goed in te lezen over het thema en de dresscode die daarbij hoort.

Avondkleding

Avondkleding is een nette dresscode die vaak wordt gedragen bij formele gelegenheden, zoals een gala of een bruiloft. Voor mannen betekent dit een smoking of een donker pak met een wit overhemd en een zwarte stropdas. Voor vrouwen betekent dit een lange avondjurk of een chique cocktailjurk. Het is belangrijk om te weten wat de verwachtingen zijn van de gastheer of -vrouw.

Galakleding

Galakleding is een zeer formele dresscode die voornamelijk wordt gedragen bij zeer officiële gelegenheden, zoals een staatsdiner of een koninklijk bal. Voor mannen betekent dit een smoking of rokkostuum met een wit overhemd en een zwarte strik. Voor vrouwen betekent dit een lange, elegante avondjurk met bijpassende accessoires. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en te weten wat de verwachtingen zijn van de gastheer of -vrouw.

gala-dresscode
gala-dresscode

Written by admin

kleding-festivals

Festival outfits: 5 stijlvolle outfits die je moet proberen deze zomer!

retro-kapsels

Retro kapsels: vintage kapsels en verschillende retro haarstijlen