in

Welk figuur heb jij? Lichaamsvormen en figuurtypes voor vrouwen

Laatste update: February 13, 2024 door admin

Welke lichaamsvorm heb jij? Ontdek de verschillende lichaamsvormen voor vrouwen en figuurtypes en volg het stijladvies!

Lichaamsvormen voor vrouwen

Stijladvies: lichaamsvormen voor vrouwen: weet jij welke van de figuurtypes jij hebt? Je kent waarschijnlijk wel enkele lichaamsvormen zoals de peer, de appel ,de zandloper,… maar wist je dat er nog veel meer lichaamsvormen te onderscheiden zijn?

figuurtype-vrouwen
figuurtype-vrouwen

En dat er enkele vormen zijn die verschillende namen hebben (kwestie van het nog een beetje ingewikkelder te maken). Je lichaamsvorm bepalen is niet zo heel makkelijk, vooral omdat je ook nog verschillende lichaamsvormen hebt met een ander gewicht. Heel handig om te weten welke modetrends ideaal bij jouw lichaamsvorm passen.

 

Je lichaamsvorm bepalen: hoe test je je lichaamsvorm? 

 

Dit is het moeilijkste gedeelte: hoe weet je nu welke lichaamsvorm je eigenlijk hebt? Hiervoor moet je eventjes heel eerlijk naar jezelf kijken. Trek een donkere legging en een spannend t-shirt aan, leg een meetlint klaar en neem er een grote spiegel en lipstick bij. Ja, echt! 

figuur-vrouwen
figuur-vrouwen

Wat heb je nodig om je figuurtype te bepalen? 

 • donkere legging
 • donker, spannend t-shirt 
 • meetlint
 • een notitieboekje en pen
 • grote spiegel (het liefst een passpiegel)
 • lipstick die niet staint 😉

 

Oké, here we go! Trek je speciale outfit aan en ga voor de spiegel staan, bekijk jezelf eens erg goed.

 

Vraag 1: heb je een duidelijke taille?

-> Ja? Dan ben je een zandloper of een peer (je kan de rest van de figuurtypes nu schrappen)

-> Nee? Dan ben je een appel, aardbei of rechthoek (en kan je zandloper en peer alvast schrappen) 

 

Vraag 2:  Meet jezelf

 

Meten is weten! 

Soms is het ontzettend moeilijk om te weten welke lichaamsvorm je hebt: zelf zit ik (afhankelijk van mijn gewicht) tussen de zandloper (X-figuur) en de peer (A-figuur) omdat ik meestal op mijn heupen bijkom, wat dan ineens een groot verschil kan maken. 

 

Wat moet je meten? 

 • de omvang van je heupen 
 • de omvang van je taille (het dunste stuk van je buik)
 • de omvang van je schouders
figuurtypes-vrouwen
figuurtypes-vrouwen

Lichaamsvormen en figuurtypes voor vrouwen: Welk figuur heb jij?

Als vrouw is het belangrijk om je bewust te zijn van je lichaamsvorm. Het kennen van je lichaamsvorm en figuurtype kan je helpen om kleding te kiezen die je figuur flatteert en je zelfvertrouwen geeft. Er zijn verschillende lichaamsvormen en figuurtypes voor vrouwen, en het kan soms lastig zijn om te bepalen welke categorie jouw lichaam het beste beschrijft.

In dit artikel zal ik je helpen om je lichaamsvorm en figuurtype te identificeren. Ik zal verschillende vrouwelijke lichaamsvormen bespreken, waaronder de zandloper, peer, appel, en a-lijn. Ik zal ook tips geven over hoe je je sterke punten kunt benadrukken en eventuele zwakke punten kunt camoufleren.

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe garderobe of gewoon nieuwsgierig bent naar je lichaamsvorm, dit artikel zal je helpen om meer inzicht te krijgen in de verschillende vrouwelijke lichaamsvormen en hoe je deze kunt omarmen. Laten we beginnen!

verschillende-figuren-vrouwen
verschillende-figuren-vrouwen

De verschillende lichaamsvormen

Als het gaat om het bepalen van onze lichaamsvorm, zijn er vier hoofdcategorieën: appelvormig, peer- of driehoeksvormig, zandloper- of achtvormig en recht of plankvormig. Hieronder zal ik elk van deze lichaamsvormen in meer detail bespreken.

Appelvormig

Als je een appelvormig lichaam hebt, ben je over het algemeen voller rond je middel en heb je slankere benen en armen. Je hebt waarschijnlijk een brede borst en schouders en een platte bil. Het is belangrijk om bij deze lichaamsvorm te kiezen voor kledingstukken die de aandacht van je middel afleiden. Hieronder staan enkele kledingtips voor appelvormige lichamen:

 • Empire taille jurken of tops
 • Wijde pijpen broeken
 • Donkere kleuren rond de taille
 • A-lijn rokken
appel-figuurtype
appel-figuurtype

Peer- of driehoeksvormig

Als je een peer- of driehoeksvormig lichaam hebt, ben je breder rond je heupen en dijen en smaller rond je borst en schouders. Je hebt waarschijnlijk een smalle taille en platte buik. Het is belangrijk om bij deze lichaamsvorm te kiezen voor kledingstukken die de aandacht naar boven trekken en je schouders en borst benadrukken. Hieronder staan enkele kledingtips voor peer- of driehoeksvormige lichamen:

 • Off-shoulder tops
 • Strapless jurken
 • Wijde halslijnen
 • Opvallende prints en patronen op de top
peer-figuurtype
peer-figuurtype

Zandloper- of achtvormig

Als je een zandloper- of achtvormig lichaam hebt, ben je even breed rond je borst en heupen en heb je een smalle taille. Het is belangrijk om bij deze lichaamsvorm te kiezen voor kledingstukken die je taille benadrukken en je rondingen accentueren. Hieronder staan enkele kledingtips voor zandloper- of achtvormige lichamen:

 • Strakke jurken en tops
 • Getailleerde jassen en blazers
 • Hoge taille broeken en rokken
 • Strakke kokerrokken
zandloper-figuurtype
zandloper-figuurtype

Recht of plankvormig

Als je een recht of plankvormig lichaam hebt, ben je even breed rond je borst, taille en heupen. Je hebt waarschijnlijk weinig rondingen en een platte bil. Het is belangrijk om bij deze lichaamsvorm te kiezen voor kledingstukken die je rondingen creëren en je taille benadrukken. Hieronder staan enkele kledingtips voor recht of plankvormige lichamen:

 • Strakke jurken en tops met ruches of plooien
 • Getailleerde jassen en blazers
 • Broeken en rokken met hoge taille
 • Opvallende riemen
recht-figuurtype
recht-figuurtype

Hoe bepaal je jouw lichaamsvorm?

Als je wilt weten welk figuurtype je hebt, zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen om je lichaamsvorm te bepalen. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je lichaamsvorm te achterhalen:

 • Meet je buste, taille en heupen met een meetlint.
 • Bereken de verhouding tussen je buste en heupen door je busteomtrek te delen door je heupomtrek.
 • Bereken de verhouding tussen je taille en heupen door je tailleomtrek te delen door je heupomtrek.
 • Bekijk je lichaam in de spiegel en let op de verhoudingen tussen je buste, taille en heupen.

Op basis van deze metingen en observaties, kun je jouw lichaamsvorm bepalen. Hier zijn enkele veelvoorkomende lichaamsvormen:

Lichaamsvorm Kenmerken
Zandloper Buste- en heupomtrek zijn ongeveer gelijk, met een smalle taille.
Peer Heupomtrek is groter dan busteomtrek, met een smalle taille.
Appel Busteomtrek is groter dan heupomtrek, met weinig taille-definitie.
Rechthoek Buste-, taille- en heupomtrek zijn ongeveer gelijk.
Ovaal Busteomtrek is groter dan heupomtrek, met een brede taille.

Onthoud dat lichaamsvormen kunnen variëren en dat deze metingen slechts een indicatie zijn van jouw lichaamsvorm. Het is ook belangrijk om te onthouden dat er geen “goede” of “slechte” lichaamsvormen zijn – elk figuur is mooi en verdient het om gekoesterd te worden.

lichaamstypes-vrouwen
lichaamstypes-vrouwen

Kledingadvies per lichaamsvorm

Als je weet welke lichaamsvorm je hebt, kun je kleding kiezen die jouw figuur het beste tot zijn recht laat komen. Hieronder geef ik je wat kledingadvies per lichaamsvorm.

Zandloperfiguur

Dames met een zandloperfiguur hebben brede heupen en schouders, een smalle taille en volle borsten en billen. Om je figuur te benadrukken, kun je het beste kiezen voor kledingstukken die je taille accentueren, zoals een getailleerde blazer of een wikkeljurk. Ook tops en jurken met een V-hals staan vaak mooi bij een zandloperfiguur.

Appelfiguur

Bij een appelfiguur zijn de schouders breder dan de heupen en is er weinig taille te zien. Om je figuur in balans te brengen, kun je kiezen voor kledingstukken die de aandacht naar je benen trekken, zoals een A-lijn jurk of een rok met plooien. Ook tops en jurken met een V-hals staan vaak mooi bij een appelfiguur.

Peerfiguur

Bij een peerfiguur zijn de heupen breder dan de schouders en is er weinig taille te zien. Om je figuur in balans te brengen, kun je kiezen voor kledingstukken die de aandacht naar je bovenlichaam trekken, zoals een top met een opvallende print of een blazer met schoudervullingen. Ook een A-lijn jurk kan mooi staan bij een peerfiguur.

Banaanfiguur

Bij een banaanfiguur zijn de schouders en heupen ongeveer even breed en is er weinig taille te zien. Om je figuur wat meer vorm te geven, kun je kiezen voor kledingstukken die je taille accentueren, zoals een ceintuur om een jurk of een high-waisted broek. Ook een top met ruches of een rok met plooien kan mooi staan bij een banaanfiguur.

Onthoud dat dit slechts advies is en dat het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt in wat je draagt. Experimenteer gerust met verschillende stijlen en kledingstukken om te ontdekken wat het beste bij jouw figuur past.

lichaamstypes-vrouw
lichaamstypes-vrouw

Conclusie

Na het onderzoeken van de verschillende lichaamsvormen en figuurtypes voor vrouwen, heb ik geleerd dat er geen “perfect” figuur is. Elk lichaam is anders en uniek. Het belangrijkste is om je comfortabel te voelen in je eigen huid en om kleding te dragen die bij jouw lichaam past en waarin jij je goed voelt.

Als je je lichaamsvorm wilt bepalen, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Meet je lichaamsverhoudingen om te bepalen welk figuurtype je hebt. Vervolgens kun je kleding kiezen die jouw lichaam op de juiste manier accentueert en jouw beste eigenschappen benadrukt.

Onthoud dat lichaamsvormen en figuurtypes slechts een hulpmiddel zijn om te bepalen welke kleding het beste bij jou past. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet. Probeer verschillende stijlen en pasvormen uit om te zien wat het beste bij jouw lichaam past.

Als je je onzeker voelt over je lichaam, onthoud dan dat je niet alleen bent. Veel vrouwen hebben onzekerheden over hun lichaam. Maar onthoud dat jouw lichaam uniek en mooi is, en dat je het verdient om je goed te voelen in je eigen huid.

Written by admin

gast-bruiloft-outfits

Wat draag je als gast op een bruiloft? Tips voor mannen en vrouwen

vinted ervaring

Vinted ervaring: Mijn persoonlijke ervaring met deze tweedehands kleding app