in

Zelf je haren knippen: hoe zelf je kapsel knippen?

Laatste update: November 1, 2022 door admin

Zelf je haren knippen: hoe doe je dat (niet)? Momenteel kunnen we niet naar de schoonheidsspecialiste, niet naar de sauna en: niet naar de kapper! Met name die laatste zorgt bij veel mensen op een gegeven moment voor problemen.

Je haar groeit nu eenmaal door en er komt een moment waarop er een stukje af moet. Daarvoor ben je nu op jezelf aangewezen.

Maar hoe ga je zelf je haren knippen en voorkom je dat je je kapsel compleet verknipt? We helpen je er heel graag mee!

zelf je haar knippen

Hoe begin je?

Voordat je gaat beginnen met het daadwerkelijke knippen van je haren is het handig te bedenken wat je precies wil gaan doen.

Wil je je coupe alleen trimmen of wil je er iets extra’s mee doen? Als je het nog niet eerder zelf gedaan hebt raden we je aan het te houden bij de puntjes eraf knippen. Als dit goed gaat kun je altijd nog besluiten om er een model in te knippen.

Verder kun je filmpjes bekijken (de filmpjes waarin het wél goed gaat natuurlijk) en de tips van professionele kappers lezen of bekijken. Kijk filmpjes waarin haar wordt geknipt dat lijkt op je eigen haar, zo heb je een passend en duidelijk voorbeeld.

Leg vervolgens alles klaar wat je nodig gaat hebben. We maken een lijstje voor je:

  • Kappersschaar. Deze kun je kopen bij een drogist en zelfs bij sommige supermarkten. In tegenstelling tot een normale schaar knip je met deze scherpe scharen heel secuur en voorkom je dat je haar afscheurt.
  • Borstel. Om je haar even goed door te borstelen voor je zelf je haren gaat bijknippen.
  • Kam. Deze gebruik je om je haar netjes te kunnen verdelen.
  • Clipjes/elastiekjes. De gedeelten van je haar waar je op dat moment niet mee bezig bent kun je handig opzij vastzetten met clipjes, schuifjes of elastiekjes.
  • Handdoek of kappersmantel om de haren op te vangen.

Lang haar

Heb je lang haar? Dan heb je de meeste kans op succes. Niet alleen kun je beter bij alle lokken, als het fout gaat is het niet erg dat je er dus nog wat extra af zult moeten knippen. Hoe ga je nu je haren knippen?

Begin met je haar wassen of nat maken. Borstel het goed door en kam het daarna ook nog even door. Zo ontstaan de meest rechte lokken om in te knippen.

Maak met de kam een middenscheiding en trek de kam goed in één lijn naar achter. Er ontstaan nu twee delen haar.

Zet een van de twee kanten vast met een clip of elastiek. Kam de andere kant van je haar goed naar voren. Maak nu een een klein stukje boven je nek de eerste horizontale scheiding, waardoor het onderste gedeelte van je haar overblijft.

De rest zet je bovenop vast. Kam de pluk door en knip de gewenste hoeveelheid er in een rechte lijn af. Hierna voeg je steeds een stukje haar van bovenaf toe, zodat je precies kunt zien op welke lengte je het moet knippen.

Als je de ene kant gedaan hebt vervolg je met de andere kant, let hierbij op dat beide kanten even lang worden! Wanneer je een iets minder botte lijn wil creëren kun je de plukjes haar nog een beetje “inknippen”.

Je knipt dan van onderaf recht die pluk haar in, zodat er eigenlijk hele kleine ‘hapjes’ ontstaan. Dit zorgt voor wat meer speelsheid.

Haar in lagen

Heb je lagen in je kapsel of wil je deze creëren? Hier is een makkelijke manier voor die niet heel snel fout kan gaan!

Je borstel wederom je haar door. Gooi het hierna over je hoofd heen naar voren, borstel of kam alles goed naar voren en maak dan een staart.

Deze staart hangt dan dus voor je gezicht. Je kunt er nu de gewenste hoeveelheid vanaf knippen.

Als het ongeveer op de juiste lengte is, knip je net als hierboven beschreven de pluk nog wat van in met de schaar rechtop je haar in.

Wanneer je het nu los gooit zul je zien dat er mooie lagen zijn ontstaan! Dit komt omdat de voorste plukken door de staart korter af zijn geknipt dan de achterste. Als je al lagen hebt is dit ook een goede manier om zelf je haren te kunnen bijknippen!

Kort haar

Het zelf knippen van kort haar is ietsje ingewikkelder. Je kunt minder goed zien wat er bijvoorbeeld aan de achterkant gebeurt omdat je je haar niet naar voren kunt halen. Dit zijn de beste tips voor hoe je haren te knippen met een kort kapsel. Ten eerste is het bij kort haar verstandig om het droog te knippen.

Wanneer je het nat knipt en je haar droogt vervolgens op kunnen er nog rare krulletjes of plukjes ontstaan. Wanneer je het droog knipt zie je precies hoe het gaat vallen. Werk het beste van onder naar boven.

Zo voel je steeds precies welk haar nog uitsteekt en welk gedeelte al is gedaan. Begin achter, kam steeds een stukje haar door en pak het over met je vingers. Het gedeelte dat je wil afknippen neem je tussen vingers, let er op dat je je hand/vingers rechthoudt, en knip vervolgens langs je vingers af.

Herhaal dit naar boven toe en over je hele achterhoofd. Blijf goed kijken of alles in verhouding is en of het verschil in lengte klopt. Hierna kun je de zijkanten gaan doen.

Kam weer door, pak tussen je vingers en trek opzij, van je hoofd af. Knip af hoeveel je wil en ga door met het volgende stukje.

Bekijk ten slotte gedetailleerd welke stukjes nog apart bijgeknipt moeten worden, bijvoorbeeld om je oren heen of het gedeelte rondom je voorhoofd. Dit valt het meeste op dus knip dit netjes in model. Check ook met een (hand)spiegel de achterkant van je haar onderin, zodat er geen gek “matje” overblijft.

Lees ook: de mooiste korte kapsels 2023

Een bobkapsel bij jezelf knippen:


Dit is de basis van zelf je haren knippen! We wensen je veel succes!

Written by admin

Zelf highlights en lowlights in je haren verven: methode, voordelen & tips

kinder kapsels zelf knippen

Zelf de haren van je kind knippen: hoe knippen?