in

Hoe moet je je haren krullen met een stijltang? Maak de mooiste krullen!

Laatste update: November 1, 2022 door admin

Hoe maak je krullen met een stijltang?

Als je steil haar hebt droom je waarschijnlijk van een mooie bos springerige krullen. Dit zul je waarschijnlijk ook wel eens geprobeerd hebben maar dan blijft het vaak of niet in model zitten of je krullen komen eruit als ouderwetste pijpenkrullen.

Naast dat het vervelend is krijg je de volgende keer ook minder zin om je haar weer in krullenmodus te proberen krijgen. Waarom ziet er het op al die beauty filmpjes toch zo makkelijk uit om je haar met een stijltang te krullen terwijl jou dit niet eens lukt met een krultang?

Met deze tips ga jij je mooie krullen bereiken. Ik geef je graag mijn favoriete krultips mee, zodat het jou ook iédere keer lukt. 

Start met droog haar

Als je haar nat of vochtig is werkt het krullen van je haar niet. Probeer te voorkomen dat je haar nat of vochtig is.

Als je eerst je haar föhnt zorg dan altijd dat je een mousse gebruikt. Door het extra volume dat de mousse je haar geeft wordt je haar niet plat als je het gaat krullen.

Gebruik nu ook eerst even een fijne hittebeschermer in je haar, je gaat veel hitte gebruiken, dus dit is heel erg nodig! 

Met een dunne stijltang krijg je de mooiste krullen

Vanaf de plaat tot het handvat hoort je stijltang tussen de 2,5 en 5 cm breed te zijn. Als je een stijltang gebruikt die plat en breed is wordt het moeilijker om de stijltang vast te houden en om je haar eromheen te draaien. Hoe breder je stijltang is, hoe moeilijker het zal zijn om met de stijlang te werken. 

Ook loop je het risico dat je haar niet in model blijft zitten. Een lagere temperatuur gebruik je bij fijn en dun haar.

Als je haar stug of pluizig is dan gebruik je een temperatuur die hoger is. Zelf heb ik jarenlang deze stijltang gebruikt, die is ook nog eens héél budgetvriendelijk en helpt je echt om gemakkelijk te kunnen krullen, dankzij de handige vorm van de stijltang. 

Hittebescherming spray

Spray je haar in met een speciale spray die ervoor bedoeld is om je haar te beschermen tegen de hitte van de stijltang.

Door de spray komt er een beschermende laag tussen je haar en de stijltang. Dit zorgt ervoor dat je haar niet pluist of verbrandt.

Spray over je haar en kam het even goed door met een kam of met je vingers zodat je het product verdeelt over je haar.

Als je haar erg dik is zorg er dan voor dat je zeker weet dat je elke laag hebt ingespoten met een hitte beschermende spray. Als je dit alleen bij de bovenste laag doet dan pak je de rest van de lagen van je haar niet mee en verbranden deze plukken.

Laat het even opdrogen voor je verder gaat. 

Verdeel je haar

Als je erg dik haar hebt heeft het geen zin om in een keer je bos proberen te krullen. Begin onderaan je hoofd.

Laat een laagje haar hangen en de rest van je haar steek je op. Als je klaar bent met de eerste laag ga je de volgende laag pakken en vervolgens steek je de rest van je haar weer opnieuw op. Zo werk je door tot de laatste laag.

Je bepaalt zelf de haar hoeveelheid in elke krul. Houdt wel rekening met een aantal punten:

  • Als je een kleinere pluk haar pakt krijg je kleinere krullen die strakker zijn en je kunt natuurlijk meer krullen creëren. Bij plukken die maximaal 5 cm breed kun je pijpenkrullen maken.
  • Voor een natuurlijke look kun je grotere plukken haar krullen dan krijg je namelijk lossere krullen. Als je dit wilt zorg er dan voor dat je haarplukken breder zijn dan 5 cm. Deze plukken zullen de krul wel minder goed houden! 

Welke techniek gebruiken?

Krultechniek

De twee technieken om je haar te krullen zijn de draai en krul techniek. Probeer allebei de technieken om erachter te komen welke techniek voor jou het beste werkt.

Bij de krul techniek start je dicht tegen je hoofdhuid, je knijpt de stijltang dicht en je draait een kwart, daarna glij je langzaam naar beneden. De strakheid van je krul hangt af van de snelheid waarmee je de stijltang beweegt.

Als je snel naar onder gaat met de stijltang wordt de golf zachter dus hoe langzamer de stijltang naar onder gaat hoe strakker de krul.

Draaitechniek

De draaitechniek gaat als volgt. Je start halverwege de lengte, de stijltang sluit je en je maakt een halve draai.

De tang houd je gedraaid en vervolgens beweeg je geleidelijk naar de onderkant van je lokken. Ook hier geldt weer hoe langzamer hoe beter de krul.

Natuurlijk zijn er nog meer technieken om je haar te krullen met een stijltang. Zo kun je bijvoorbeeld je krullen strakker maken door je stijltang in zijn geheel rond te draaien, wat je bij draaien en krullen moet doen.

Als je de stijltang helemaal draait dan krijg je pijpenkrullen of volledige krullen. Zorg dat je haar eromheen gedraaid zit en dat dit een soort lus vormt.

Je kunt ook proberen om te experimenteren met je stijltang. Probeer verschillende kanten op te draaien en kijk welke beweging jou de mooiste krul geeft.

Elke beweging geeft je een andere krul, probeer het uit en beslis wat jij het mooiste vindt staan bij jezelf.

Liever in een filmpje zien? 

Maak kleine waves

Soms wil je krullen die golven, je hoeft niet meteen een wafeltang aan te schaffen. Deze gebruik je waarschijnlijk toch, maar eens in de zoveel tijd en je kunt hetzelfde effect bereiken met een stijltang.

De stijltang knijp je dicht op je haar en vervolgens draai je naar boven in een kwartslag. Daarna doe je hetzelfde alleen dan draai je naar beneden. Doe dit vervolgens over de gehele lengte.

Als je klaar bent met het krullen van je haar kan je ervoor kiezen om je haar te laten hoe het is of je kunt een kleine touch toevoegen.

Na het krullen

Wil je lossere krullen met meer volume haal dan voorzichtig je vingers door je haar en schud je haar een beetje op.
Als je meer stevigheid wilt spuit je een klein beetje haarlak direct op je krullen. Zo blijven ze glad en strak gedurende de hele dag.

Met deze tips kun jij je haar geweldig krullen door alleen een stijltang gebruiken. Als laatste tip willen wij je nog even meegeven wanneer je haar niet makkelijk krult, spuit dan een beetje haarlak op elke lok voordat je begint met krullen.

Verschillende soorten krullen maken

Met een stijltang kan je verschillende soorten krullen maken, afhankelijk van de grootte van de platen en hoe snel je je haar door de stijltang laat gaan. 

  • Dunne platen + heel traag door je haar gaan = pijpenkrullen
  • Dunne platen + snel door je haar gaan = gedefinieerde krullen
  • Normale platen + heel traag door je haar gaan = gedefinieerde krullen
  • Normale platen + snel door je haar gaan = waves

Dit zijn de beste stijltangen

Ik ben erg fan van de CHI-stijltangen, maar ik kan heel goed begrijpen dat je die wat te duur vindt om aan te schaffen. Een meer budgetvriendelijke stijltang die ook ontzettend goed is, is deze van Remington

(shop hier)

(shop hier)


Nog meer kapseltips: 

Written by admin

bikinitrends-2021

Bikinitrends 2024: de musthave trends voor deze zomer

De trends in herfstjassen voor 2024