in

Je gezichtsvorm bepalen: voordelen, soorten gezichtsvormen & praktische tips

Laatste update: March 26, 2023 door admin

Je gezichtsvorm bepalen: voordelen, soorten gezichtsvormen & praktische tips

Zelf je gezichtsvorm bepalen: welke voordelen heeft dit?

Je gezichtsvorm bepalen is iets wat steeds meer vrouwen doen. De gezichtsvorm van vrouwen kan heel divers zijn, dus daarom is vaststellen welke gezichtsvorm je hebt nuttig. Als je weet welk soort gezichtsvorm je hebt, kun je daar namelijk op inspelen qua uiterlijk.

Bepaalde kapsels, oorbellen en sieraden staan beter bij de ene dan bij de andere gezichtsvorm. Weet je van jezelf welk type gezichtsvorm dames jij hebt, dan ben je in staat om jezelf een stuk mooier te presenteren.

gezichtsvormen
gezichtsvormen

Maar welke vrouwelijke gezichtsvormen zijn er allemaal? En waar moet je per gezichtsvorm rekening mee houden, bijvoorbeeld als het gaat om je kapsel en sieraden? Je leest het allemaal in dit blog!

Welke verschillende gezichtsvormen zijn er?

Over het algemeen kan de gezichtsvorm van vrouwen onderverdeeld worden in zeven soorten. Dat zijn: een ovale gezichtsvorm, een rond gezicht, een vierkante gezichtsvorm, de langwerpige gezichtsvorm, de rechthoekige gezichtsvorm, een diamantvormige gezichtsstructuur en ten slotte de peervormige gezichtsvorm.

gezichtsvormen vrouwen
gezichtsvormen vrouwen

Hieronder werken we deze zeven gezichtsvormen van dames stuk voor stuk voor je uit. We leggen eerst uit hoe je je eigen gezichtsvorm kunt bepalen en daarna hoe je met je uiterlijk het beste kunt inspelen op elk van de acht soorten gezichtsvormen.

Hoe bepaal je je gezichtsvorm?

Er zijn vier factoren die de vorm van je gezicht bepalen. Dat zijn je gezichtsverhouding in de lengte en breedte, de breedste plek van je gezicht, de vorm van je kaaklijn en de vorm van je haarlijn.

Wil je achterhalen welke gezichtsvorm je hebt, doe dan alle make-up, sieraden en degelijke af en ga voor een spiegel staan.

welke gezichtsvorm heb ik
welke gezichtsvorm heb ik

Teken met lippenstift of een whiteboard marker je gezichtsvormen over op de spiegel. Vaak zie je nu al direct welke vorm je gezicht heeft. Doe echter nog een extra controle door de breedte van je gezicht (in centimeters) te vermenigvuldigen met anderhalf.

gezichtsvormen vrouwen 2
gezichtsvormen vrouwen 2

Als de uitkomst van deze som gelijk is aan je gezichtslengte heb je een gemiddelde ofwel ovale gezichtsvorm. Is dit niet zo, kijk dan in de kenmerken die hieronder per gezichtsvorm zijn genoemd om te kijken in welke categorie jouw gezicht valt.

1. Ovale gezichtsvorm

De meest voorkomende gezichtsvorm bij vrouwen is de ovale gezichtsvorm. De ovale gezichtsvorm komt het dichtst in de buurt van het ideale gezicht en wordt om die reden door de meeste mensen aangemerkt als de mooiste gezichtsvorm.

Typerend voor een ovaalvormig gezicht is de verhouding: bij ovale gezichten meet de lengte bij benadering 1,5 keer de breedte van het gezicht. Bij een ovaal gezicht passen diverse soorten kapsels. Met name krullend haar matcht prachtig met een ovale gezichtsvorm.

Verder kun je kiezen voor een halflange bob, terwijl ook een pony prachtig staat bij ovale gezichtsvormen. Qua sieraden, zoals oorbellen, en brillen staat eigenlijk alles goed bij een ovaal gezicht.

2. Ronde gezichtsvorm

Ook de ronde gezichtsvorm komt onder vrouwen geregeld voor. Hiervan is sprake als de gezichtslengte kleiner uitvalt dan anderhalf keer de breedte. De kaaklijn is vaak rond en niet hoekig of spits.

Daarbij is het gezicht ter hoogte van de jukbeenderen bij ronde gezichtsvormen het breedste. Passende kapsels bij een rond gezicht zijn e gelukkig genoeg. Mooi zijn bijvoorbeeld een lange lob, in laagjes geknipt.

gezichtsvorm bepalen

Lang golvend haar, dus met volume, gecombineerd met een scheiding in het midden is ook een goede keuze bij een rond gezicht. Verder kun je kiezen voor een halflang kapsel, waarbij de lokken naar buiten uitwaaieren of voor een stoer pixiekapsel.

Kies bij een rond gezicht niet voor rondvormige sieraden, maar voor rechthoekige of langere sieraden, zoals een langere halsband of lange oorbellen.

3. Vierkante gezichtsvorm

Bij een vierkantig gezicht is de gezichtslengte kleiner dan 1,5 keer de gezichtsbreedte. Mensen met vierkante gezichten hebben vaak een hoekige kin en een smalle haarlijn. Het gezicht is daarbij op alle punten bijna even breed.

Herken je je in dit gezichtstype? Houd daar dan rekening mee bij de keuze van je haardracht. Kies bijvoorbeeld voor een scheiding aan de zijkant: die laat je gezicht minder vierkant lijken. Goede kapsels zijn verder lang golvend haar dat onderaan naar binnen valt en een haarknot of hoge staart.

Dit type kapsels laat je gezicht langer en smaller lijken. Ga verder qua sieraden voor ronde oorbellen, want die laten je vierkante gezicht smaller lijken. Ook als je een halsketting kiest, doet een ronde hanger het goed.

4. Langwerpige gezichtsvorm

Langwerpige gezichten kenmerken zich door hun smalle breedte. De lengte is hierbij groter dan anderhalf keer de breedte van het gezicht.

Er zijn geen duidelijke brede plekken in het gelaat, terwijl de kaak puntig is en de haarlijn smal. Als je een langwerpig gezicht hebt, past daar het beste een kort of halflang kapsel bij. Ook haardrachten in laagjes zijn een optie.

Kies qua sieraden voor korte en brede oorbellen en hangers. Die leiden de aandacht of van de lengte van je gezicht.

5. Rechthoekige gezichtsvorm

Van een rechthoekige gezichtsvorm bij dames is sprake als de lengte van je gezicht groter is dan 1,5 keer de gezichtsbreedte.

Bij de jukbeenderen is het gezicht het breedste, met een hoekige kaak en een brede haardracht. Kies als je een rechthoekig gezicht hebt voor een wavy bob kapsel, krullen, geen al te kort kapsel en eventueel een pony of bles. Kies qua sieraden voor dezelfde vorm, namelijk rechthoekige vormen!

6. Diamantvormige of diamanten gezichtsvorm

Diamantvormige of ruitvormige gezichten zijn lang. Dat betekent dat de gezichtslengte groter is dan 1,5 keer de breedte.

Ze hebben een puntige kaaklijn met een smalle haarlijn. De beste kapsels bij dit gezichtstype zijn kort kapsels met korte pony’s, wavy of warrige bobkapsels of opgestoken haar. Kies voor brede oorbellen, chokers die of net over het sleutelbeen vallen en korte kettingen, zodat je gezichtsvorm minder lang lijkt.

7. Peervormige gezichtsvorm

Ten slotte zijn er nog vrouwen die een peervormige gezichtsstructuur hebben. Dames met deze gezichtsbouw hebben een kort gezicht, waarbij de lengte van het gezicht kleiner is dan 1,5 keer de gezichtsbreedte.

De kaaklijn is breed, terwijl de haarlijn smal is. Kapsels die bij een peervormig gezicht passen zijn onder andere laagjeskapsels en kapsels waarbij het volume boven op het hoofd zit en niet aan de zijkant.

Passende sieraden bij een peervormig gezicht zijn lange, hangende oorbellen en kettingen. Deze laten je gezicht smaller ogen!

test gezichtsvormen
test gezichtsvormen

Written by admin

Kapsels voor halflang haar: medium lange kapsels voor dames

De belangrijkste modetrends in 2024 voor mannen en heren