in

Zelf je haren verven: hoe zelf je haarkleur verven?

Laatste update: November 1, 2022 door admin

Zelf je haar verven: hoe doe je dat precies? Hoe je haren te knippen of verven als de kapper niet open is, of je geen tijd hebt om erheen te gaan?

Het lijkt lastig, maar oefening baart kunst. In dit artikel lees je hoe je haren te verven als je dit thuis wil gaan doen.

Hoe verf je zelf je haren?

Als je het nog nooit hebt gedaan, kan het best spannend zijn om zelf je haren te verven. Maar het hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Hier een aantal tips.

  • Kies voor een goed product. Er zijn tal van haarverfproducten op de markt, maar je wil natuurlijk wel een goed resultaat. Hier geldt dan ook vaak dat goedkoop duurkoop is. Je betaalt wellicht iets meer voor je verf, maar je zal het ook merken aan de kwaliteit. Zorg er daarnaast voor dat je genoeg verf hebt: niets is zo vervelend als halverwege het verven erachter komen dat je meer verf nodig had.
  • Volg de instructies op de verpakking. Ga niet zomaar kleuren met elkaar mengen, omdat dit soms een ander resultaat oplevert dan dat jij voor ogen had. Houd je ook aan de tijd dat de verf moet inwerken. Als je het langer doet dan op de verpakking staat, kunnen je lokken beschadigen. Als je het korter laat inwerken, trekt de verf niet goed in.
  • Als je je haar donker verft, dien je erg precies te werken, zeker bij je haargrens. Het valt namelijk veel eerder op als je fouten maakt.
  • Wanneer je gaat verven, kan je wat vaseline op de huid rondom het hoofd smeren om te voorkomen dat de verf intrekt. Je kunt ook een oude handdoek op je schouders leggen om te voorkomen dat je verf morst op je kleding. Als je verft, kan je werken met een borstel of je handen beschermen door handschoenen te gebruiken.

Voordat je gaat verven, kan je de haren het beste verdelen. Je kunt dit doen door clips of speldjes te gebruiken.

Nu kun je de verf aanbrengen, waarbij je voor het meest egale resultaat vanaf de punten naar boven werkt.

Dit komt doordat de hoofdhuid warm is, waardoor de verf hier sneller intrekt. Nadat je hebt geverfd, moet je de haren even goed doorkammen zodat je ook zeker weet dat je alle haren hebt geverfd.

Nog meer info: haarkleuren 2023

Nog meer info: korte kapsels

Nog meer lezen? kapsels 2023

haar zelf verven

Wat heb je nodig om zelf je haren te verven?

  • goede haarverf (liefst de soort die je zelf mengt)
  • een haarverfkwast
  • een oude handdoek om over je schouders te leggen
  • wat vaseline of vette crème voor je haarlijn
  • clips en speldjes

Hoe werken de cijfers bij haarkleuren?

Vaak kent een haarkleur drie cijfers. Het eerste cijfers is de haarkleurhoogte, ofwel hoe licht de kleur is. 1 is meestal zwart, hoe hoger men gaat, hoe lichter.

Het tweede cijfer is de de nuance van de haarkleur, dus bijvoorbeeld as, goud, koper enzovoort.

.0 natuurkleur,
.1 as,
.2 parelmoer,
.3 goud,
.4 koper,
.5 mahonie,
.6 rood,
.7 chocola/mat.

Soms is er ook nog een derde cijfer. Dan is er nog een extra nuance in de verf. Deze cijfers betekenen hetzelfde als de haarkleurnuance, maar dan is deze vaak gemengd. Je hebt dus bijvoorbeeld een mix van goud en as.

Het is aan te raden om te kiezen voor een verf die dezelfde kleurhoogte heeft als je huidige haar, of maximaal drie kleurhoogtes donkerder. Als je heel licht haar hebt, kies dan voor maximaal twee donkerdere kleurhoogtes.

Je haar blonderen

Het lijkt verleidelijk om je haar blond te verven. Je koopt immers een pakje blonde haarverf, en klaar ben je. Helaas werkt het niet zo. Hoe je haar eruit komt te zien hangt niet alleen samen met je haar- en huidskleur, maar ook aan de structuur van je haar.

Als je een lichte haarkleur hebt, dan is de kans groot dat blond snel dekt. Op licht haar dekt blond namelijk beter dan op zwart haar. Als je zwart haar hebt, moet je jouw haar eerst bleken. Dit heet ontkleuren. Vaak wordt er aangeraden om maximaal vijf tinten te ontkleuren, omdat je anders je haar kunt beschadigen.

Ook moet je beslissen in hoeverre je blond wil gaan. Blond kent namelijk verschillende tinten. Wil je donkerblond of heel licht? Als je donker haar hebt van jezelf, kan je ook kiezen voor hightlights, babylights of lowlights.

Op deze manier wordt de blonde verf gemengd met je eigen haarkleur. Niet alleen is dit veel makkelijker om te onderhouden, het zorgt er ook nog eens voor dat je niet teveel last krijgt van uitgroei.

Haar verven: wanneer moet ik toch naar de kapper?

Hoewel thuis je haar verven niet zo heel moeilijk hoeft te zijn en de meeste verf ook verzorgende elementen bevat, is het in sommige gevallen toch verstandig om een bezoek te brengen aan de kapper.

Doe dit bijvoorbeeld als je hoofdhuid heel gevoelig is, je haar sterk behandeld is of je haar erg droog is.

Ook ligt het erg aan je kapsel en de structuur van je haar of het verstandig is om zelf te knippen. Krullend haar is vaak lastiger om te knippen. Evenals kort haar, omdat je goed zicht hebt op de achterkant van je hoofd, waardoor een fout sneller opvalt.

 

Ook lezen: kapsels voor 50+

Written by admin

dun haar kapsels

Perfecte kapsels voor dun haar? Fijn haar kapsels & tips

pony knippen

Zelf je pony bijknippen: hoe zelf doen?